Izveštaj o situaciji
Izveštaj o situaciji

Izveštaj o situaciji

Napravljeno dana 08/08/2021

19. jul 2021.

Sinopticki podaci Hidrometeorološkog zavoda Kosova (HMZK) predvidaju da ce se ekstremna klimatska situacija koja preovladuje poslednjih dana, nastaviti sa slicnim vremenskim prilikama, još najmanje naredna tri dana.

U ovakvoj situaciji, HMZK ne predvida bilo kakvu kolicinu padavina koja bi mogla da doprinese podizanju nivoa vodostaja, te ce kosovske reke i dalje ostati na prihvatljivim nivoima bez rizika od poplava.

Pozivajuci se na stanje i prognozu za naredni period od 16.07.2021, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama je odlucila da poveca nivo pripravnosti u zemlji.

Radnje koje se preduzimaju da bi se odgovorilo na situaciju sa padavinama i lošim vremenskim prilikama ce ukljucivati sledece:

• Jedinice za reagovanje i oprema su u stanju pripravnosti od 16.07, a ova pripravnost ce se nastaviti do poboljšanja vremenskih uslova, ukljucujuci:

          - Tim za crpljenje vode

          - Tim za zaštitu od poplava i kriticne infrastrukture

          - Tim za pretragu i spašavanje u površinskim vodama

• Obaveštenje o upozorenju svim upravama za zaštitu i spašavanje u opštinama Kosova, preko Sistema za komunikaciju i koordinaciju u hitnim situacijama - operativnih centar za hitne pozive 112 na celoj teritoriji Republike, za sada – održavati stalnu i aktivnu komunikaciju sa drugim centralnim i lokalnim subjektima i institucijama za rano upozoravanje, obaveštavanje i uzbunu u slucajevima predvidenim važecim zakonodavstvom i propisima.

• Osigurati svakodnevno ažuriranje i komunikaciju sa Hidrometeorološkim zavodom Kosova (HMZK). Sva primljena obaveštenja i upozorenja prosleduju se komunikacionim sistemima i objavljuju na veb-stranici za informisanje gradana i institucija.

• Osigurati ažuriranje i podnošenje redovnih izveštaja o situaciji ministru unutrašnjih poslova i Vladi Republike Kosovo, i istovremeno, koordinisati spremnost relevantnih institucija za pružanje podrške i pomoci relevantnim pogodenim podrucjima,

• Pouciti gradane o merama koje preporucuje HMZK, koje ce biti dopunjene informacijama o vremenskoj prognozi za naredne dane, upucujuci ih na relevantnu veb-stranicu institucije za pracenje vremenskih prilika.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama stalno je uz ugrožene gradane, 24/7 prati razvoj dogadaja, preduzima mere i stavlja na raspolaganje sve kapacitete u skladu sa prioritetima i preliminarnim procenama.

Komunikacioni sistem za hitne situacije, sa svim kapacitetima operativnih centara za hitne pozive 112, uvek je spreman da pomogne, usmeri i pomogne gradanima ili posetiocima u hitnim situacijama.

AUVS se može kontaktirati putem jedinstvenog evropskog broja za hitne slucajeve 112, besplatne telefonske linije dostupne na citavoj teritoriji, sa svih komunikacionih uredaja mobilne i fiksne telefonije.

AUVS koordiniše hitnu podršku gradanima pružajuci usluge pomoci i spašavanja hitnih službi i usmeravanjem poziva na besplatne brojeve institucija nadležnih da reaguju u datim situacijama, kao što su:

   • 192 – Policija Kosova,

   • 193 – Vatrogasno-spasilacka služba Kosova

   • 194 – Hitna medicinska pomoc

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AUVS) stalno prati situaciju i prilagodava nivoe svoje pripravnosti shodno raspoloživim kapacitetima na lokalnom i centralnom nivou, kako bi se obezbedilo trajno i odgovorno upravljanje u svim situacijama i bilo kojim stepenom hitnosti.

Uputstva za gradane u opasnosti mogu se naci na veb-stranici AUVS, dok za specificne rizike kliknite na dolenavedeni link HMZK.

Svi odgovorni i profesionalni kapaciteti za reagovanje u hitnim situacijama, spremni su da pomognu svakom gradaninu zemlje.

Nema tih kapaciteta koji bi mogli da budu uspešni u izvršavanju svoje svete misije, bez pomoci i podrške svakog od nas. Stoga, vas molimo da vodite racuna o svom životu i životu svojih najmilijih, zaštitite svoja dragocena dobra i štitite životnu sredinu.

Samo se zajedno možemo nositi sa bilo kojom situacijom.

Zahvaljujemo se na neumornom radu i nepokolebljivoj požrtvovanosti celokupnom osoblju AUVS, vatrogasno- spasilackim jedinicama, Policiji Kosova, jedinicama hitne medicinske pomoci, Kosovskim bezbednosnim snagama i KFOR- u koji svi nesebicno rizikuju svoje najdragocenije, kako bi spašavali živote, materijalna dobra zemlje i životnu sredinu u vanrednim situacijama.

AUVS, tu za KOSOVO 24/7